(O)ärlighet.


" (..) och mannen i mitt liv är i Kina."

En del människor som hävdar sig vara ärliga och enbart vilja ens bästa är ibland de som i slutändan är mest oärliga och kränker en allra mest med sina "sanningar". Plötsligt faller alla bitar på plats, bara genom att läsa ett par rader. Ett par rader som egentligen inte var ämnade för mina ögon. Enkel matematik, att lägga ihop två och två. Jag är inte dum. Däremot har jag varit alldeles för naiv för mitt eget bästa.

Tänk att vissa människor har förmågan att etsa sig så långt in i ens medvetande och att man blir så blind. Jag hade så höga tankar om denna människa. Platt fall. 

I 3.5 år lät jag en kille systematiskt bryta ner mig, bit för bit, tills jag krälade på marken i en pöl av självömkan och självhat. Jag kommer aldrig någonsin att låta det hända igen. Livet har gett mig många törnar men jag kommer alltid resa på mig, för det är det överlevare gör.



Funderingar.

Idag fick jag avboka min tid till psykologen då jag känner mig febrig och förkyld. Men för mitt stilla inre undrar jag om jag ens vill ha en ny tid. Jag har varit där två gånger. Båda dessa gångerna har bestått av att jag nästan hållit monolog och hon stuckit in lite pikar och frågetecken emellanåt. Den sortens terapi har jag testat till förbannelsen. Jag har pratat, ältat, vräkt ut mina rädslor, farhågor och smärtsamma minnen förut. Jag har aldrig kommit någonstans mer än att konstatera att min uppväxt var väldigt jobbig och att jag varit en väldigt ledsen människa under många år.

Det var först när jag fick min första manliga psykolog i höstas som jag började känna att det jag gjorde var riktigt konstruktivt. Han lät mig prata, men avbröt ibland och påpekade saker, ritade upp mina tankemönster på tavlan, ungefär som på en lektion och gav mig uppgifter att jobba med där hemma. Han lät mig gå ett steg längre i mitt analyserande; att bevisa att jag hade rätt eller fel, att vända och vrida på alla tänkbara möjligheter, vilket jag annars har otroliga problem med då jag gärna "vill" se allting i svart eller vitt och gärna de mest svarta av scenarier.

Det har inte känts speciellt bra eller givande de gånger jag varit hos min nya psykolog. Det har mest känts som att jag suttit där bara för att jag blev remitterad dit när min psykolog slutade. Funderar på att ge det en chans till och om det fortfarande inte känns bra får jag kanske överväga att hitta en annan psykolog även om det innebär fler väntetider.

Ska på arbetsintervju nästa fredag. Chefen ville ha två referenser. Det har jag ju inte. Jag har om möjligt en referens till min vän som jag haft ett "make up artist-jobb" för. Hur ska man komma in på arbetsmarknaden när alla kräver referenser? Hur ska man kunna få erfarenhet när man måste ha erfarenhet först?
Det är ungefär som med boendetrappan för hemlösa/missbrukare: På de flesta ställen måste du vara drogfri innan du kan få ett boende, men hur ska du lyckas bli drogfri när du är hemlös? Bara en liten notis till hur konstigt systemet är ibland.

Jag tror att jag hade passat för det jobbet. Jag må sakna golverfarenhet men jag har redan en inblick i den världen tack vare mina studier.

Dagens musik.

Jag upptäckte Joculatores Upsalienses för ett par år sedan i samband med att jag letade efter äldre musik. Joculatores Upsalienses är en grupp som specialiserat sig på medeltidsmusik. En av de första sångerna jag hittade med dem var Gaudete, vilken är en sakral julsång som gavs ut 1582 i en samling kallad Piae Cantiones.
Av alla tolkningar jag hört hittills tycker jag att de gör den och många av de andra sångerna bäst.









Jag tycker det är så vackert med gamla skrifter.


OCD.

http://svtplay.se/v/2093743/dalig_kunskap_om_tvangssyndrom


Såg precis detta inslaget om en tjej med tvångssyndrom som pga. bristande vård till slut "tvingats" överge sin lägenhet och liv för att bo utomhus där hennes tvång inte kan styra henne lika mycket. Jag är ingen expert kring tvångstankar/OCD och jag vet att psykiatrin idag fungerar oerhört dåligt. Jag tycker dock att hennes tillstånd känns alldeles för extremt för att bara ha med OCD att göra. Konstigt är det också att ingen tidigare, med hennes sjukdomshistoria, erbjudit henne kognitiv beteendeterapi för sin problematik. Som de säger i inslaget kan OCD variera kraftigt i svårighetsgrad, men av alla de människor jag mött som har något slags OCD har jag aldrig sett något som ens kommit i närheten utav detta.

Jag har själv varit med om att förlora psykologer som jag har haft stort förtroende för och som jag känt verkligen har hjälpt mig med min ångestproblematik. Men jag har ändå blivit vidareslussad även om det tagit tid och varit en jobbig väntan, speciellt när man upplevt samma sak x antal gånger tidigare. Man ska inte jämföra sina erfarenheter eller problem med andra, men jag tycker ändå det låter och känns som att det ligger en hund begraven här..

Varandet.

”Om jag inte vaknar upp igen får du och mamma klara upp saker och ting.”

Hur bemöter man ett sådant uttalande? Vad säger man? Vad gör man? Ska man säga att allting kommer att ordna sig eller visa sig brydd över situationens allvar? Och framförallt; hur känner man när ens far säger något sådant till en? Han var aldrig närvarande under min uppväxt, men genom blodsband är vi ändå bundna till varandra.

Rusningstrafik.

Även om ingen av mina föräldrar varit alkoholister har jag ändå på sätt och vis vuxit upp med alkoholism i min nära omgivning. Jag har haft två riktigt seriösa förhållanden på sammanlagt 5.5 år. I båda dessa förhållanden har en eller båda av föräldrarna varit alkoholister. Eftersom jag spenderade mycket tid där och även bodde där korta perioder har jag sett vad missbruk gör med människor och de medberoende, dvs. familj och andra närstående. Kanske är det därför jag aldrig riktigt började dricka alkohol, för att jag har sett vad det kan göra med människor.

Det som också skrämmer mig är att de flesta har så avslappnad inställning till alkohol. Det är inget konstigt att man dricker sig redlös varje helg för att "våga vara sig själv". Dagen efter minns man inte vad man gjorde, så då måste det ju ha varit en lyckad kväll..?

Kom att tänka på en låt med Lars Winnerbäck. Vissa av hans texter är så klockrena.



Neo.

Igår var det Neostalgias 11-årskalas. Jag går inte ut så mycket längre pga. problemen med mina öron, men igår trotsade jag min rädsla. Det var jättetrevligt att träffa alla gamla bekanta ansikten igen, men enligt min väns decibelmätare var musiken helt klart högre än den får lov att vara. Båda gick fram till en av dj:arna och klagade, men han höjde ganska snabbt igen. Vi har pratat med arrangörerna om det och förhoppningsvis ska de fixa decibelmätare till samtliga dansgolv på nattklubben så att ingen dj kan överskrida en viss ljudnivå.
Annars var det en rolig kväll, speciellt med tanke på att jag inte varit ute på fest eller klubb på en hel månad.




Jag och en av mina tanter.


En komprimerad livshistoria.

Min barndom var väldigt turbulent. Jag minns mina allra första år (de som jag har möjlighet att minns) som ganska sorglösa. Jag var ett ganska spralligt barn, uppslukat av att sjunga och agera teaterapa. Jag hade också ganska många vänner och som jag minns det idag var jag lite utav en ledartyp som gärna skulle styra och ställa över folk i min omgivning. 

Min dåliga relation till min pappa kombinerat med mobbingen när jag började skolan gjorde dock att mitt sorglösa jag ganska snabbt förbyttes till en ganska ensam, liten tjej som begravde sina sorger i böcker, för att fly in i en annan värld. Bort från allt det onda.

Mina föräldrars separation när jag gick i 3:e klass tog väldigt hårt på mig. Jag kände det som om jag slets mellan mina två föräldrar, agerade budbärare och stod emellan och som båda kämpade om att få.
När min pappa gjorde anspråk på vårt hus minns jag att jag var väldigt rädd och orolig, för min stora skräck var att behöva bo med en man som jag faktiskt inte riktigt kände. För trots att han plötsligt gjorde anspråk på mig hade han aldrig riktigt funnits där någon gång under mina uppväxtsår. Han var snarare som en gammal släkting än som en far för mig. Hela vårdnadstvisten är något jag fortfarande minns med en klump i magen.

När pappa flyttade till Malmö och jag skulle bo hos honom mådde jag väldigt dåligt. Han bodde i ett väldigt stökigt område med mycket kriminalitet, och lägenheten var ganska sliten och nedgången. Den var inte ens möblerad mer än i två rum.
Jag hade inget eget rum utan fick sova i hans säng medan han sov på soffan i rummet intill.
Pendlandet mellan mina båda föräldrar fick mig att känna mig ganska rotlös och jag kände litegrann som att jag inte riktigt hörde hemma någonstans.

Min relation till min far blev ännu värre i tonåren när han flyttade tillbaka till den lilla ort jag är uppvuxen i. När han såg mig komma gående brukade han släcka ner överallt och låtsas att han inte var hemma. Ledsen och sviken som jag kände mig brukade jag banka på dörren och ibland till slut sparka på den i ren desperation. Då brukade han hota med att ringa polisen.
Jag fick inte heller vara ensam i hans hus eftersom han trodde att jag skulle snoka eller stjäla saker. När jag gick brukade han ofta kolla mina fickor. Han brukade också hävda att skilsmässan var mitt fel och att jag var lika hemsk som min mamma.
Detta var när jag var mitt uppe i en väldigt extrem mobbing i skolan och min mamma dessutom träffade en ny man, en ny situation som fick mig att känna mig väldigt åsidosatt.

Så här i efterhand kan jag förstå min mamma. Att ha levt i så många år med en man som min far kan inte ha varit lätt, speciellt inte med ett barn med i bilden. Som vuxen kan jag förstå hennes agerande, men det kunde jag inte då. Jag kände mig hotad av den nya mannen och vi kom inte speciellt bra överens alls och jag inbillade mig ofta att jag var oönskad, vilket fick mig att känna mig väldigt ledsen och ensam.

Under hela den perioden upplevde jag mig som väldigt rotlös och oönskad; av pappa som inte ville kännas vid mig, av mobbarna i skolan som systematiskt förföljde mig, knuffade och spottade på mig och klottrade ner mitt skåp, och av mamma och hennes nya man som (i alla fall som jag upplevde det) tyckte att jag var i vägen.

Under perioder i mina tonår bodde jag väldigt mycket hemma hos mina pojkvänner eftersom jag kände mig i vägen där hemma. Ingen av dem behandlade mig egentligen speciellt bra, speciellt inte den sista, som systematiskt nedvärderade mig, kritiserade mitt utseende och höll på med andra tjejer bakom min rygg. Att ta mig ur den relationen var något av det svåraste jag gjort i mitt liv och det höll på att knäcka mig totalt. Han hade fått mig att börja tro att ingen någonsin skulle kunna tycka om mig för att jag var som jag var och han bara befäste allt det jag redan fått höra sedan barnsben; att jag inte dög. Han etsade allting ännu djupare i mig om hur värdelös jag var. Jag trodde att jag behövde honom för att bli älskad och omtyckt.

Det var inte förrän jag flyttade hemifrån som jag fick en helt annan bild av mitt liv och av mig själv. Jag började känna mig mer självständig, känna mer tillit till mig själv och den rotlöshet jag känt försvagades markant. Plötsligt hade jag en bas, ett ställe där jag hörde hemma.

Att flytta hemifrån har också fått mig att reflektera mycket kring min uppväxt och kring min relation till mina föräldrar. När pappa fick cancer började han plötsligt ta upp kontakten med mig igen. Det var en väldigt jobbig process som än idag tar mycket av mina krafter, för någonstans har jag insett att vi aldrig kommer kunna ta igen min barndom.
Numera träffar jag honom som en medmänniska, inte som dotter. Sin roll som far har han nog bränt de flesta broar till, men vi kan umgås som två vuxna människor, men med en helt annan distans än vad som normalt finns mellan en far och dotter. Det är med stor sorg jag insett att jag aldrig riktigt haft en far och antagligen aldrig heller kommer att få en sådan. Dessutom river situationen ständigt upp gamla sår, väcker gamla minnen till liv och det är ett ständigt velande hur nära jag orkar, vågar och vill släppa in honom.

En annan sak som gör ganska ont är att jag faktiskt tycker ganska synd om min far, över vem han blivit; en skröpplig, gammal man som inte har så många som bryr sig om honom. Mina gamla sår blandas med en instinkt att hjälpa de "svaga och hjälplösa".

Jag bråkade mycket med min mamma under min uppväxt. Hon fick ta väldigt mycket av mina problem eftersom min pappa aldrig var närvarande. Jag inser idag att det inte kan ha varit lätt att vara mamma till mig med alla de problem jag brottades med och som tyvärr gick ut över min närmsta omgivning, dvs. främst henne. 
 
Jag var ingen typisk tonåring. Jag festade inte massor, testade inga droger och stannade inte ute sent på nätterna. Men jag pendlade mellan olika psykologer, testade massa olika psykofarmaka och hade en del destruktiva beteenden som jag vet var jobbigt för min mamma att maktlös stå utanför och titta på. För man kan aldrig hjälpa en människa som inte vill ha hjälp. Och det tog mig åtskilliga år att inse att jag faktiskt behövde hjälp.

Så här i efterhand har jag insett att min mamma, med allt hon själv hade att brottas med, gjorde det hon trodde var bäst för mig och att hon prioriterade bort många saker för mitt välmåendes skull. Då förstod jag inte det, eftersom jag var en ung tonåring mitt uppe i allt mitt eget sorgearbete och virrvarr av pappas svek, mobbing och skolbyten. 

Jag vet att utan min mamma hade jag inte varit där jag är idag. Det är till stor del hennes förtjänst att jag orkat kämpa, alla motgångar till trots. Att jag orkat resa på mig, hur skör och bräcklig jag än känt mig.
Jag vet idag att hon gjorde det hon trodde var bäst för mig och att hon också försökte att bygga upp ett nytt liv efter separationen med min pappa, samtidigt som hon försökte vara både mamma och pappa till mig.

Man kan inte resa bakåt i tiden och vissa insikter kommer först med erfarenhet och motgångar. Jag vet också att mitt liv hade kunnat vara värre än vad det hade varit. Ibland känner jag mig dock bitter över att jag faktiskt redan som barn hade en ganska tung börda att bära på mina axlar och att jag vid 23 års ålder redan skulle kunna skriva en hel bok om mina upplevelser; om separationsångest, ensamhet och utfrysning, mobbing, skolbyten och en jävla massa runtslussande inom psykiatrin för att svenska sjukvården för längesedan slutat fungera. 

Ibland är det svårt att inte känna viss bitterhet, hur mycket jag än vet att bitterhet inte kommer att ge mig ett bättre liv.


Avgrundsdjupt.

Solen skiner utanför mitt fönster. Jag hör barnens lek från skolgården. Deras sorglösa skratt hörs enda in i min lägenhet och jag undrar om det någonsin funnits en tid då även jag var så bekymmersfri.

Igår satt jag på en parkbänk med en kille. Kvällen var annalkande så vi satt tätt ihopkurade. Han frågade mig om det finns någon gång när jag inte ler. Hela mitt liv har jag fått höra det ".. Vi visste inget, för hon var alltid så glad och positiv", "Men hon som alltid ler och är så glad."
Ibland undrar jag om det är en skyddsmekanism jag har, en så djupt rotad vana att inte ens jag själv är medveten om den.

Alla psykologer jag har träffat har benämnt mig som ganska normal men "med lite oreda i sitt känsloliv". En liten oreda som det tydligen var tänkt skulle ordnas upp på en kafferast, men som aldrig blev så.

Jag har för längesedan tappat greppet om vad som är "normalt" och "onormalt". Jag vet inte hur "vanliga" människor mår. Är jag en vanlig människa, min existentiella vånda till trots? Är jag en "normal" människa trots att jag ofta känner mig rotlös, rastlös och inte tycker att någonting känns tilltalande? Dagar då apatin har mig i ett järngrepp och jag bara vill sova bort allt det där som gnager på insidan.

Är det så här det är att vara människa?

Strutsen.

Värnhem. Lila systembolaget-påsar. En man som kommer fram till mig och med skakig röst ubrister; "Jag behöver inte älska dig för att jag älskar dig." Han försöker krama mig. Jag vänder mig bort. Flyr.

Upprörda röster, ölburkar, människor som står samlade i små klungor. Och jag undrar för mitt stilla inre hur de hamnade där.

Det är med viss sorg i själen jag går därifrån, lämnar det som alla vet om men som ingen vill kännas vid.

Syns det inte så finns det inte.
Blundar vi så kanske vi glömmer bort.
Åhléns nästa.




Seriöst, gott folk.

Jag fick en utmaning av en vän; att sminka mig själv som alla dessa fåniga modebloggare och lägga upp bilderna på min facebook. Blev så inspirerad att jag t.o.m skrev ett speciellt "blogginlägg" till bilderna.

Personligen förstår jag inte hur så många människor kan läsa alla dessa bloggar som bara är fylld med sådan skit utan någon som helst substans. Det är som om en stor del av befolkningen är helt (ursäkta!) jävla hjärndöd.

Sedan äcklar det mig lite att vissa människor lägger en vanlig människas månadslön på en väska eller en klänning. Hur kan man göra det?! Då har man verkligen ingen sund syn på pengar. Till viss del kan jag tycka att människor som jobbar och tjänar sina pengar givetvis ska få disponera dem bäst de vill, men när människor inte har mat för dagen och någon lägger 15 000 kr på en väska eller klänning så blir jag bara äcklad och lite ledsen på mänskligheten. Att vissa människor bara slänger pengar omkring sig medan andra inte ens kan äta sig mätta. 

Hittade förresten en bra bild, appropå mitt inlägg om Alliansen:



Kära läsare.

Hej kära läsare!

Idag var jag och shoppade med Sara. Fatta så mycket fina vårkläder de har fått in på MQ och Gina Tricot. Jag brukar förstås inte handla där så ofta. Visst kan man köpa basplagg där, men ska man köpa något extra festligt tycker jag att Gucci och Versace är bättre och alltid ett säkert kort. Att lägga ett par tusenlappar på ett speciellt plagg kan vara värt det i längden om man vill sticka ut och vara lite over the edge!

Var hos frisören i helgen också. Blonderade håret och noppade ögonbrynen. Studion jag går till är verkligen jättebra. Kan starkt rekommenderas för alla er som också har problem med kraftig hårväxt! Men aj, aj, vad ont det gjorde. Men vill man vara fin får man lida pin som de säger. *hihi*

Nu ska jag titta på Top Model och sedan göra mig en dietsmoothie. Vem tror ni åker ut?

Puss puss

PS. Glöm inte att smörja in ansiktet med en bra ansiktscreme. Det är fortfarande kallt ute och det sliter på hyn! Jag använder en jättebra creme från Estee Lauder. Tänk på att man får vad man betalar för, ladies!






Och så var vi där igen.

Jag måste sluta kolla på Blocket. Det är plågsamt vad många vackra möbler det finns där. Det som jag tycker är bra med det stället är att man kan komma över fina möbler till väldigt bra priser. Det gagnar dessutom miljön att köpa lite äldre möbler istället för massproducerade möbler från IKEA. Dessutom har dessa möbler betydligt mer själ och karisma. Vem vill ha en möbel hemma som hälften av sveriges befolkning har? Inte jag i alla fall!







Den fantastiska Alliansen.

Jag är absolut ingen vänsterextremist och sympatiserar inte med vare sig marxism eller stalinism. Jag tycker t ex att det är skäligt att en läkare tjänar mer än en städare eftersom det är en lång och tuff utbildning och ett jobb med mycket ansvar. Det ska löna sig att skaffa sig en utbildning och att ha ambitioner.

Det som däremot gör mig mörkrädd är Alliansens politik. Ibland känns det nästan som om de försöker göra Sverige till något slags U-land. Varför? Därför att Alliansens politik med sänkta skatter och privatisering av b la sjukvården gagnar de som redan har det bra ställt, medan den allmänna välfärden blir sämre. Privatisering av sjukvården som inte har avtal med den offentliga sektorn gör att de som redan har det gott ställt har råd att betala för den bästa sjukvården och slippa alla långa väntetider etc. Många läkare och andra med medicinsk utbildning söker sig säkerligen också hellre till den privata sektorn för att det gagnar dem, vilket ökar risken för att mycket kompetens försvinner från den offentliga sektorn.

Alliansen utförsäkrar också svårt sjuka människor som aldrig förr. Medan man skär ner på vården så förväntar man sig att människor ska bli friskare genom att gå tillbaka till sina arbeten. Tydligen är ju moderaterna det nya arbetarpartiet, vilket innebär att man ska arbeta tills man stupar? Att ett fåtal människor fuskar genom att gå på bidrag och samtidigt jobbar svart leder alltså till att det ska bli nästintill omöjligt att få bidrag, trots läkarintyg. Är det okej med kollektiv bestraffning? Är det där vi befinner oss på 2000-talet?

I Sverige bedriver vi sedan länge vår politik vilandes på den Skandinaviska välfärdsmodellen, vilken ger staten ett stort inflytande i hela samhället. Detta ifrågasätts av många "individualister" som menar att de vill styra sina egna liv och inte betala för andra människor. Men om vi tittar på den liberala välfärdsmodellens förebild nr.1, nämligen USA; vill vi verkligen ha det så? Ett samhälle där de rika blir rikare och de fattiga fattigare.
Miljontals människor bor i ghetton och har inte råd med vare sig sjukvård, tandvård eller en bra skola för att de är födda fattiga och inte har råd att betala för sig. Där finns inga högkostnadsskydd om du plötsligt skulle behöva kontinuerlig sjukvård och/eller medicin. God hälsa är en lyx förunnnad de som redan har det gott ställt.
 
I den liberala välfärdsmodellen får du som individ klara dig själv. Du må tjäna mer pengar pga. lägre skatter. Men vad händer om du en dag skulle förlora allt? Där finns ingen fallskärm, såvida du inte tack vare dina miljoner på banken kunnat skaffa dig en superfancy försäkring. Men vad händer för den stora massan som inte har de möjligheterna?

Jag säger inte att allting antingen är svart eller vitt, att det inte finns brister även inom den socialistiska ideologin. Men av två "onda" ting väljer jag det mindre onda och mer humana och inte är det Alliansen.


"Vi kallar oss själva civiliserade, men säger sköt dig själv
och först till kvarn.
Borde kanske ta oss en funderare när vi vill bomba
till oss trygghet för våra barn."

"Vi ska göra folk av dig
Måndag till fredag ett flertal ska ledas
några ska leda ordning och reda
Sitt nu tyst i din bänk när vi matar dej med leda och tillväxttänk
Du blir hunsad tystad, satt på plats
För lydnad är tänkt som din samhällsinsats
Du ska kunna skilja mellan mitt och ditt
När du ser svart som vitt får du välja fritt"

(
Svenska Akademien)


And it hurts with every heartbeat.

Just när man tror att den värsta stormen dragit förbi kommer en tornado.

På något sätt är det som om jag alltid förväntar mig det värsta. Jag rustar hela mitt förråd med överlevnadsattiraljer för att jag lärt mig att livet ständigt är ett slagfält där man står ganska ensam med sina vapen. Ensam, rädd men inställd på att överleva.

Jag har sedan länge slutat förvänta mig att livet ska vara lätt. Jag blir förvånad när saker går min väg. När saker går smärtfritt utan att jag får massa sår som jag måste lägga förband och plåstra om.

Jag har rengjort många sår. Bytt förband på förband på förband. Ibland har jag trott att såren aldrig kommer att läka. Såren, skorporna och ärren är något jag alltid kommer bära med mig. Det är mitt ok att bära. En förbannelse och en gåva. Något som antingen kan förgöra mig eller hjälpa mig i min strävan efter att bli en bättre människa.

Ibland kliar jag bara lite för mycket på de där skorporna. Det blir infekterat och det gör ont. Onödigt ont. Jag behöver läka.

Läppar tiger, ögon talar.

Vita byggnader. Vita väggar. En doft av uppgivenhet och hoppfullhet. Ett virrvarr av korridorer, dörrar och anonyma ansikten. Att se dig så där som jag aldrig sett dig förut, så liten och utsatt. Ihopsjunken och gammal.
Utan dig hade jag aldrig existerat, ändå har jag levt hela mitt liv utan dig vid min sida.

Nu sitter vi här mellan fyra väggar. Sterila och kalla. Ögon som letar efter en flyktväg, händer som febrilt famlar efter något att hålla fast vid. Tårar som bränner bakom ögonlocken och ord om väder och vind, vår 23 år långa historia till trots.
Känslor som aldrig yttrats, frågor som aldrig fått svar.

En gång var jag liten och hjälplös. Nu sitter vi här. Ombytta roller.



Dude looks like a lady.

Jag kan förstå att de inte ser ut som svärmorsdrömmen. Men snygga är de. Och för att citera en låt: "Dude looks like a lady." (På ett bra sätt!)








Ögongodis.

Deathstars måste vara ett av de snyggaste banden genom tiderna. Har aldrig sett ett band med så många snygga killar förut. Vanligtvis finns där en eller två snygga i varje band, men det här bandet tar priset.

Sedan tänkte jag bara poängtera för en del som kanske inte förstår det, att de flesta som bär uniformer eller kläder inspirerade av SS och/eller sovjetiska uniformer oftast inte delar deras politiska ideologi dvs. antisemitism etc. Det är tyvärr ett vanligt missförstånd, vilket jag till viss del kan förstå. Dock tycker jag inte att det går att blunda för den estetik som uniformer har. Det är strikt, pråpert och snyggt.



World coming down.

Jag hade en malande oro i kroppen igår när jag var på väg hem. Då brukar jag använda min mobil för att skriva, få utlopp för vad jag tänker och känner.

En känsla av tomhet.
En ekande,
malande känsla
krypandes
innanför skinn och ben.
Letandes längs med ryggrad
och fingerspetsar.
Förgiftar omgivningen med dess odör. 
En odör som sprids likt pest
över livets karga landskap.
En stank
av allt det vi människor räds.
 

Människors rädslor.

Jag hatar när människor ska kategorisera och sätta en stämpel på mig. När de tror att de vet hur jag är bara för att de har sett en sida av mig. En människa har väl mer än bara en sida? Eller är det jag som är för komplex?

Att jag lyssnar på en sorts musik innebär inte att jag inte kan uppskatta andra sorters musik. Att jag tycker om det mörka och hårda innebär inte att jag inte kan uppskatta det färgglada och mjuka. Och att jag har ett hårt yttre betyder inte att min insida inte kan vara mjuk och fragil. Att jag har udda intressen innebär inte att jag inte samtidigt kan vara alldeles jättevanlig och uppskatta de mest ordinära av saker.

När jag var yngre såg jag nästan ner på "normala" människor eftersom de såg ner på mig. Jag levde mitt liv bland gothare och synthare och kände mig som en outcast. Jag drog mig undan från människor som inte såg ut som jag och ansåg att vi var för olika för att kunna umgås.

Idag har jag insett att det kan vara berikande att umgås med människor med andra åsikter, tankar och livsstilar än en själv. I vissa fall är det oförenligt, men långt ifrån alltid. Jag tror att man stagnerar som människa om man inte kontinuerligt försöker vidga sina vyer och försöker få nya perspektiv på livet.

Människor som bara umgås med människor som är som de, tenderar tyvärr att vara skittråkiga.


"Hade du känt mej
hade du inte dömt mej
hade jag hjälpt dej
hade du aldrig glömt mej
hade du tatt dej tid
hade du kanske fattat
hade jag vågat
hade vi kanske snackat
hade vi bara haft mer tid
hade jag kanske satt mej brevid
hade vi lärt känna varandra
hade vi inte varit så rädda för andra"

Tillit, välvilja, medmänsklighet.

Igår klev en blind man på bussen. Han hade med sig en jättfin golden retriever, en ledarhund, som han satt och klappade. Jag stannade upp i min sminkning och tittade lite, för jag tyckte det var så vackert vilken tillit och vänskap som fanns dem emellan. När busschauffören tvärnitade vid en busshållplats försvann dock det vackra och fina när den stackars mannen trillade av sätet och landade på golvet. Som tur var reagerade folk snabbt och busschauffören kom och bad om ursäkt till mannen.

När jag såg honom ligga där i några bråkdels sekunder tänkte jag på hur förödmjukande det måste ha känts för honom att behöva andra människors hjälp att resa sig upp. Att hela tiden förlita sig på andra människors välvilja. Det gjorde mig ledsen i sinnet och fick mina egna problem att te sig som ganska små och obetydliga.

Den där mannen spökar fortfarande i mitt huvud.


Imagination.

Tillsammans byggde vi ett korthus, med de vackraste av kort i de ljuvligaste av färger. Det var ett speciellt korthus. Det nådde höjder av sällan skådat slag, tornade upp sig mot himlen och talade för visioner större än de mest rosenröda av drömmar. Men korthus tål inte regn, snö eller blåst. Korthus är ömtåliga och måste behandlas med varsamhet och ömhet. 

Korthuset raserades. Visionerna och drömmarna likaså.
 Fönstret som stod på glänt är stängt och dörren har för längesedan slagit igen. Förrädiska kyla.



Jag är kär.

Jag hittade denna fantastiska soffgrupp på Blocket. Ser ni formgivningen? Är den inte helt fantastisk? Jag blir så lycklig av den här typen av möbler. De har så mycket själ och hjärta.
Ibland tror jag att jag är född ett par århundraden för sent.





8500 Kr är lite över min budget, men titta så fantastiska de är!


Illusion.

Det sägs att det aldrig är så mörkt som just innan gryningen. Det sägs också att efter regn kommer solsken. Men tänk om den där gryningen aldrig kommer eller det fortsätter att regna. Tänk om den där förbannade regnbågen aldrig tornar upp sig ovanför oss?
Tänk om allt bara är en illusion.


"It’s colder than before
The seasons took all they had come for
Now winter dances here
It seems so fitting don’t you think?
To dress the ground in white and grey"




HLR på vänskap.

Har bestämt mig för att rensa lite i mitt liv. Liksom man rensar i sina garderob måste man ibland titta över sitt liv och se om det är något man inte längre vill ha. Det finns ett fåtal individer i mitt liv som jag låtit ta alldeles för stor plats. Personer som mest dragit energi istället för att ge. Jag har bestämt mig för att släppa dessa och inte lägga mer tid på dem. It takes two to tango och jag är inte intresserad av människor som bara kommer när det passar dem. En relation måste vårdas för att hållas vid liv. Det räcker inte med akut HLR några gånger om året. Sorgligt, men sant.

Tack för den här tiden, men nu går jag vidare.

Some girls wander by mistake.

Livet är ett ständigt förändringsarbete. När jag var yngre trodde jag att livet handlade om ett slags trappsystem, där man ständigt tog ett kliv uppåt, tills man till slut nådde sista trappsteget. Sista trappsteget då alla mål och visioner var uppfyllda. Då var jag ung och på gränsen till för naiv för mitt eget bästa. Ändock var det en vacker tanke, att livet skulle vara så lätt. Jag tror också att det var den tanken som många gånger höll mig flytande i en värld som annars varit för svår att tas in i mitt medvetande.

Numera har jag insett att livet är lite som en berg-och-dalbana, en färd utan vetskap om slutdestination eller när nästa backe komma skall. En hisnande färd där man ständigt upptäcker nya saker om sitt eget väsen och dess förmågor och brister, inte minst i kontrast till andra individer. Ett ständigt sökande, många gånger utan svar.

I en värld där det ej tycks finnas något entydigt svar på vad som är rätt eller fel. I en värld där vi alla tycks stå väldigt ensamma.


Fiktion.

Du såg på mig med en tankfull uppsyn. Den där blicken som inte ens en lögndetektor skulle kunna dissikera. Vägen vi vandrade kantades av snö och is, som om moder jord visste att det var sista gången vi sågs. Din varma andedräkt bildade små moln mot den kalla luften. En kamp mellan kyla och värme, en kamp mellan allt vi en gång var och det vi blev.
De sista skälvande timmarna, en ambivalens kring att ta din hand och leva de sista timmarna som om inget annat existerade, eller bara låta dem passera i apatins tecken.
Att rädda sig själv från ett förlist skepp, innan vi nödställda spolas i land, sargade av vågornas obarmhärtighet.
Den ständiga kampen mellan hjärta och hjärna, kropp och själ.

Antikhysteri.

Jag ogillar modern konst, modern arkitektur och moderna möbler. Jag tycker för det mesta att det är extremt tråkigt och personlighetslöst med sina (ofta) ljusa färger och så gott som obefintliga detaljrikedom. Dessutom är jag inget stort fan av vitt eller beige. Jag tycker vitt känns som en färg man har på sjukhus och jag gillar inte den känslan.

Min stil brukar beskrivas som "mörk och murrig", i alla fall om man frågar min kära mor. Det stämmer nog ganska bra. Jag gillar mörka färger och jag gillar mörka möbler som gärna är så tunga och gedigna att man får vara flera man för att rubba dem. Dessutom gillar jag att varje möbel har en historia att berätta. Det är likadant med gamla byggnader. Jag kan gå omkring där i timmar, nere i trånga gångar och bara fantisera om allt som har hänt där.
Har tittat på lite möbler idag som jag hade köpt om jag hade haft råd:
(Klicka för större bild!)

Fantastiskt skåp. 

Halv åtta hos mig.

Den här veckan kommer jag sitta som fastnålad vid min tv när klockan slår 19.30. Då är det nämligen Halv åtta hos mig på TV4 och den här veckan är gitarristen från Deathstars med. Det tycker jag är den bästa desserten av dem alla!



Gothic charm school.

För att spinna vidare kring temat fördomar tänkte jag ladda upp en serie om den gotiska livsstilen. Den är en serie filmer med syfte att upplysa människor om subkulturen och slå hål på många av de fördomar som existerar. Många suckar säkert över att man gör goth till något slags diskussionsämne, men jag tycker den här kvinnan är jättehärlig och en bra representant för den gotiska livsstilen. Lite väl romantiserat måhända, men definitivt en betydligt mer ärlig och sann framtoning av goth än många andra "upplysningsfilmer".
Tag en titt och lyssna noga!



RSS 2.0