Itzhak Skenström.

Om jag skulle jämföra mig själv med någon så skulle det nog bli Itzhak Skenström. Han är precis som jag när det kommer till musik och speciellt klassisk musik.
Man måste gilla eldsjälar.


Mannen - myten - legenden:


Min lilla ö.

Jag gillar min psykolog. Han är en av få psykologer som jag känt varit genuint intresserad av att försöka förstå mig och min lilla "värld". Han ställer motfrågor, konfronterar mig, tvingar mig att tänka till och försvara och analysera mina tanke- och beteendemönster. De flesta psykologer jag haft har mest suttit där med sina block och "mmm:at" lite emellanåt, till synes mest för att lätta upp stämningen lite. Sedan har de frågat "hur det får mig att känna". Alltid samma fråga, som om det är något de lär ut på psykologutbildningen. "Fråga hur det känns, så märker patienten inte att du just suttit och komponerat veckans måltid i ditt block."

Vi skrattar mycket, jag och min psykolog. Ofta när jag målar upp mina skräckscenarier, så som att bli en crazy cat lady med tjugo feta katter i ett hus ute på landet, ställer han sig och skriver på tavlan. För det mesta fungerar inte pennorna och han svär till slut värre än en borstbindare över detta faktum. När han skriver upp alla mina tankar på tavlan ter de sig betydligt fånigare än i mitt huvud. Jag brukar sitta och skratta över hur bisarra mina tankar är. Ibland gråter jag nästan av skratt, för att det är en sådan tragik-komik över det hela, min rädsla för allt och ingenting. Det är lite som en sådan där svår konstfilm som alla låtsas älska för att det ger intellektuella creds, men som ingen egentligen förstår.

Nu förvirrade jag mig i mina tankar igen.

Requiem.

När jag läste musikhistoria på gymnasiet kom jag för första gången i kontakt med satsen Lacrimosa ur Mozarts Requiem. Det var något utav det absolut vackraste jag någonsin hört. Jag var alldeles hänförd. När jag kom hem lyssnade jag på den om och om igen.

Requiem är det stycke som jag alltid kommer tillbaka till, oavsett hur många nya kompositörer och stycken jag än hittar. Min lärare benämnde det som ett genis mästerverk och jag kan inte annat än att hålla med. Detta är ren perfektion.


 


Gonna write your name high on that silver screen.

Jag vet inte om jag tror på något slags reinkarnation eller ett liv efter döden. Men ibland träffar man en människa som väcker något till liv inom en, något som man trodde var dött. och på något vis känns det som om vi träffats i en annan livstid, som om våra själar var bekanta långt innan våra kroppar mötte varandra. Den där känslan av samhörighet, som om tiden står stilla och hela världen runtomkring slutar existera när du berör min hud.

Världen har litegrann tappat sina gyllene, klara färger. Det är lika mycket vinter i mitt hjärta som landskapet utanför mitt fönster. Grått, kallt men trånandes efter vårens värme och intensitet.




Reflektioner kring kön och identitet.

Redan som barn var jag väldigt annorlunda jämfört med andra tjejer. På dagis lekte jag mest med killarna och såg så pojkig ut att många tog mig för just en pojke. Det var först när jag kom in i tonåren som jag på allvar började bejaka en mer feminin sida av mig själv. Jag har dock aldrig varit den där typiska tjej-tjejen, varken då eller nu.

Det är ganska farligt att försöka peka ut ett beteende som maskulint eller feminint då det givetvis finns undantag som bekräftar regeln samt att man på sätt och vis stärker könsstereotyperna. Efter att ha studerat människors beteenden under ganska lång tid har jag dock funnit att det finns vissa drag som är mer feminina respektive maskulina.

Jag går inte riktigt ihop med tjejer som har de där typiskt feminina särdragen. Jag känner mig totalt alienerad. Ikväll blev jag åter igen varse hur annorlunda jag är i en del sammanhang. Jag befann mig på en ganska trevlig tv-spelskväll där det bara befann sig killar. Det var gemytligt, enda tills det kom några andra vänner med sina sambos i släptåg. När vi tre hondjur blev lämnade ensamma yttrade de inte så mycket som ett ord till mig utan pratade bara sinsemellan om privata angelägenheter som jag av naturliga skäl inte kunde vara del av. Det kändes litegrann som att vara tillbaka på högstadiet. Lustigt att tjejer som börjar närma sig 30 inte har kommit längre i sin personliga utveckling. Jag har dock förstått att många aldrig lämnar det beteendet bakom sig. Det är väl något slags försvarsmekanism, antar jag.

Min teori kring varför jag fungerar så dåligt med många kvinnor är att jag antingen umgåtts för lite med tjejer och därav blivit lite mer bekväm kring killar. Den andra teorin, och måhända en smula självgod i "Jante-Sverige" är att andra kvinnor helt enkelt ser mig som ett hot pga. mitt utseende och personliga framtoning och försöker därmed utesluta mig ur gemenskapen för att "straffa" mig och sänka mitt självförtroende. Osis för dem att jag har lite för mycket livserfarenhet för att det ska lyckas.  

Fashion, fashion.

Jag blir lite illamående när jag ser alla dessa styling-program på tv där man "lockar fram människors inre skönhet" genom att slänga på dem kläder och smink som de aldrig annars skulle bära. Vad som gör mig än mer äcklad är att se kändisprofiler som Ebba Von Sydow stå och predika om vilka kläder som är inne och ute precis om det vore värre än en börskrasch om man gick ut i förra höstens kollektion. Jag har svårt för mode. Jävligt svårt t.o.m, om ni ursäktar mitt språk. Jag har aldrig riktigt förstått grejen med att klä sig i det som alla andra har på sig och varför man låter människor diktera vad man bör och inte bör ha på sig. Hade det varit inne med sopsäckar imorgon kan jag sätta lilltån på att de där modebloggerskorna gått in på ICA och köpt sig ett gäng sopsäckar som de dekorerat med lite strass och pärlor. Det är rätt äckligt, den där hysterin efter att vara andra till lags. Det värsta är att det är så många som är så otroligt hämmade. De fogar sig i ledet, blir ett med den grå massan.

Jag får ofta höra att jag ser annorlunda ut. En del tror att det är något slags revolt. Och det vore ju jättekul att känna sig som något slags jätteviktig rebell, en Robin Hood i stålhättor. Sanningen är dock att jag ser ut som jag gör för att jag tycker om kläderna jag bär och för att jag vägrar låta andra människor diktera hur jag ska se ut. Jag är inte som alla andra och jag vägrar se ut som alla andra. Någon större baktanke bakom det hela finns inte och jag är inte ute efter att krossa några system genom att ikläda mig mina slarvigt putsade kängor.

Don efter person, eller hur var det nu?




Forgive me father..

.. for I have sinned.


Vissa människor tar verkligen fram det värsta i en. Jag tänkte på det häromdagen, hur svårt det kan vara att beskriva hur man är som människa. För allting är egentligen ganska situationsbundet. För det mesta är jag en jävligt hyvens tjej. Jag bryr mig mycket om mina medmänniskor och gillar att lyssna och försöka komma med konstruktiv kritik. Jag försöker också vara så rak och ärlig jag kan, även om jag ibland vill linda in vissa saker litegrann i bomull för att inte skada människor jag bryr mig om.

Vissa människors egenskaper lockar dock fram saker i en som man inte trodde existerade. Mitt ex gjorde mig till ett monster, kanske för att han var ett monster mot mig. Allt vackert jag någonsin känt för honom vändes till slut till en avsky jag aldrig känt förut. En hel orkan av hat som var så överväldigande att det knappt fick plats i mig. Det var det hatet som till slut fick mig att lämna honom. Det fanns inte plats för någon kärlek i all oförrätt han gjort mig genom åren och jag hade blivit en människa jag inte kunde leva med. Jag var tvungen att lämna honom för att bygga upp mig själv igen, slicka såren och bli den människa jag egentligen var, under allt hat. Jag valde mig framför honom och jag ångrar mig inte en sekund. Jag trodde han var den där stora kärleken, min prins i skinande rustning. Egentligen var han bara en människa jag såg upp till för att jag var så liten och sårbar på den tiden. För att jag var så ung och naiv. Idag hade jag bara tyckt att han var en idiot och vänt på klacken.

De drygt tre år vi spenderade tillsammans vållade mig så otroligt stor smärta, men lärde mig samtidigt så otroligt mycket om mig själv och om livet. Min naiva syn på omvärlden krossades lite, blev till spillror på marken. Spillror som jag fick sopa upp och försöka klistra ihop till något nytt. Något som var mitt och bara mitt.

På många sätt har jag den här människan att tacka för mycket. För utan hans oförrätter kanske jag inte hade tvingats att se över mitt liv, ta tag i saker och ting och möta mina största rädslor. Hatet drev mig först mot ett träsk som hotade att sakta suga ner mig, men till slut lyckades jag vända hatet till att ta tag i mig själv och mitt liv. För det är jag honom evigt tacksam.


Ohne dich.

Ibland när jag ligger i min säng tänker jag på dig. På de nätter då du låg bredvid mig. Jag minns din trygga andhämtning och hur din nakna hud berörde och förförde. Hur den värmde så väl min nakna kropp som själ.
Jag skulle kunna ligga vaken och bara betrakta dig. Frossa i skönhet bortom tid och rum tills inget annat existerar.
Jag minns fortfarande den berusning jag kände första gången jag tittade in i dina ögon.
De säger att ögonen är själens spegel. När jag tittade in i dina förstod jag hur sant det är.

Die mauer.

Jag har märkt en tendens att människor som har varit med om hemska saker i livet bygger upp murar runt sitt hjärta. Murar för att skydda sig själva. Vissa förstår dock att murar är hemska saker. Man kan inte se över murar och inte heller klättra över dem. Men man kan ta sönder dem. Ofta lägger människor som bygger dessa murar in en svag punkt i hopp om att det en dag ska komma en människa och hitta den svaga punkten och rasera allting. Och bara då kan de släppa in en människa igen. Så gör de flesta. Men de riktigt smarta tar plastfolie och lindar in det i. På så vis kan alla se och känna på det och komma precis så nära, men aldrig någonsin komma in. Aldrig. Det är upp till dessa personer att själva ta bort foliet, vilket de väldigt ogärna gör för de är så rädda för att bli sårade, krossade. Dessa människor är de som blivit så skadade att de inte riktigt vågar rasera den där muren.
Att bygga murar är dock ingen svaghet. Det är ett mänskligt drag. Att få slicka sina sår och bida sin tid.

Duktig flicka-syndromet.

Det talas väldigt mycket om projicering/projektion inom psykologin. Jag är mycket bättre på introjektion, dvs. att tillskriva mig själv ett synsätt som jag tror att andra har om mig. Så länge jag kan minnas har jag varit vad man inom dagligt tal benämner som "en duktig flicka". En sådan där som alla lärare älskar och överöser med beröm.
Bakom fasaden fanns dock ett nästintill tvångsmässigt behov av att göra andra människor till lags. Inte för att jag ville alla de saker jag gjorde, utan för att jag trodde att det var vad som förväntades av mig. Att min duktighet var något slags instrumentellt värde att köpa mig lite egenvärde för.

Det tog mig över 20 år av mitt liv att finna något slags grund i mig själv. Att inse att jag faktiskt hade ett egenvärde oberoende av om jag uppfyllde andra individers förväntningar eller ej. Att andra människors förväntningar på mig inte sade någonting om mig som människa överhuvudtaget.

Björn Afzelius sjunger i en av sina låtar att "Ingen älskar ett barn som inte lyckas. Ingen älskar ett barn som är starkt." Jag tycker det, i sin otroliga enkelhet, beskriver saker och ting så bra, hur hela detta samhälle är uppbyggt. Vi lever i ett samhälle där fler och fler människor går in i väggen pga. en hetsjakt på självförverkligande. Men självförverkligande i detta fallet handlar inte om att finna lyckan inom sig själv utan snarare om att skapa sig en status i samhället och att leva upp till andra människors förväntningar. Någonstans glömmer vi människor bort oss själva och vad som är viktigt för oss. Och någonstans glöms också alla de små ting i livet bort. Allt det där, om vi blickar utanför vår hetsjakt, som faktiskt är det som gör livet vackert.

The love and defiance of being alive.

Livet är så oförutsägbart och komplext. Ett slags cykel utav människor som kommer och går, vissa beständiga, medan andra bara blir flyktiga bekantskaper som sveper förbi. Tomma skepnader, som aldrig riktigt lämnar några avtryck, mer än ett namn eller en svag förnimmelse av ett minne.
Ibland möter man dock människor som skakar om hela ens värld. Likt en vulkan, våldsamt och explosivt. Än mer sällan möter man en individ som inte bara skakar hela ens värld utan som dessutom har förmågan att få en att känna total frid av att bli omskakad. Att känna en sådan total själslig sammankoppling att det känns som om vi känt varandra en hel livstid eller två. Som om vi är rötter ur ett och samma träd, tätt sammanslingrade och beroende av varandra.

Jag önskar att den vackra, fantastiska människa jag lärt känna och som fått mig att se allt det vackra jag har inombords, inte var lika sargad och krossad i själen som jag var för ett år sedan. Att livet hade varit annorlunda, så att jag kunnat sätta förband på hans sår och blåsa bort all smärta tills inget längre existerade mer än glädjen över att ha hittat varandra. Men även jag, som obotlig romantiker och lite utav en dåre, har lärt mig livets läxa lite fört hårt för att inte inse att det är en omöjlighet. Förnuft och känsla är en svår kombination.


To live is the strangest of feelings;
it makes you desire so many things
The love and defiance of being alive.



Mina skor.

Pratade med en vän för en stund sedan. En vän som behövde mentalt stöd efter ett oväntat uppbrott.
Någonstans i alla mina tröstande ord och uppmaningar insåg jag hur mycket jag förändrats de senaste fyra åren.
När jag tittar tillbaka på hur jag tänkte då och hur jag tänker nu, inser jag att mitt jag för fyra år sedan är en total främling, en del av mig som gick förlorad. Istället har jag utkämpat många strider, förlorat en del av min naivitet men också vunnit många viktiga lärdomar om livet.

Jag har gått in mina skor, fått jävligt många blåsor på vägen, men numera lyckats forma skorna någorlunda efter mig och fått dem att kännas ganska bekväma. Under långa vandringar gör de ibland fortfarande ont, skaver och värker
lite smått, men allt som oftast är de ganska bekväma och jag är ganska bekväm i dem. Jag vandrar på vägen, blickar ut över landskapet och förundras över hur oförutsägbart allting egentligen är.


RSS 2.0